ÎMPREUNĂ PENTRU 
AFACEREA TA!

Lovitură în plin pentru întreprinderile mari prin excluderea de la subvenționarea tarifelor la energia electrică

După cum bine se știe, România traversează, alături de Europa și întreaga lume, o creștere puternică a prețurilor la energia electrică, fără precedent în ultimele decenii. Pentru a contracara măcar parțial aceste efecte, Guvernul a emis în primăvară Ordonanța nr. 27 / 18.03.2022 prin care prețurile pentru consumatorii casnici și noncasnici au fost plafonate.

În acest act normativ lucrurile au fost cât se poate de clare, mai ales că pentru consumatorii noncasnici nu au fost făcute niciun fel de diferențieri în funcție de mărime, la tariful aplicat acestora făcându-se unitar referire în Art. 1, alin. 1, lit c) – ”maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici”.

Lucrurile sunt schimbate radical în noul act normativ care reglementează tarifele la energia electrică, intrat în vigoare la 01 septembrie 2022. În cadrul acestei Ordonanțe, când vine vorba de consumatorii noncasnici, referirea expresă se face doar pentru Întreprinderile mici și mijlocii, operatorii economici din industria alimentară, spitale publice și private, instituții publice, etc. Printr-o regretabilă omisiune, marii consumatori  (întreprinderile cu peste 250 salariati și cifră de afaceri mai mare de 50 milioane de Euro) nu sunt amintiți....

În România sunt circa 2.000 de companii mari, acestea generând 52% din cifra de afaceri a țării noastre. Tocmai pe aceste companii, responsabile pentru mai bine de jumătate din economia noastră și pentru un număr semnificativ de locuri de muncă, Guvernul României se pare că a ales să le excludă de la facilitățile acordate pentru suportarea cheltuielilor cu energia.

Cu iarna bătând la ușă, este esențial în contextul situației economice din ce în ce mai complicate la nivel național și global, ca Guvernul României să identifice soluții prin care TOȚI consumatorii – casnici și noncasnici (indiferent de mărime) să depășească cu bine iarna 2022-2023.

La o privire superficială s-ar putea spune că antreprenorii din Topurile economice care stau în spatele acestor firme au resurse și se vor descurca, dar trebuie subliniat că în joc nu este doar soarta unor antreprenori, ci un angrenaj mult mai complex pe care acestea îl reprezintă – menținerea fluxurilor dintre clienți și furnizori, siguranța și continuitatea unor locuri de muncă, etc.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, în calitate de reprezentantă a mediului de afaceri local, atrage atenția Guvernului asupra scăpării din acest act normativ și solicită imperativ corectarea, astfel încât și marii consumatori să beneficieze de facilități fiscale, cel puțin la nivelul actului normativ anterior.  În caz contrar, această ”omisiune” va avea în mod sigur două efecte majore – vor fragiliza și mai mult o clasă antreprenorială deja epuizată în ultimii doi ani și se vor transfera în prețul final al produselor și serviciilor, pe care îl vor plăti tot consumatorii finali.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș,

05 septembrie 2022

V-ar mai putea interesa:

Copyright © 1990 - 2025 - toate drepturile rezervate
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș (CCIA Argeș)
webdesign & hosting