Dezbaterea “Despre Avocatul Poporului și atribuțiile sale”


Dezbaterea “Despre Avocatul Poporului și atribuțiile sale”

Prima dezbatere cu caracter tehnic – 10 septembrie 2015

Camera de Comerţ şi Industrie Argeș și Instituția Avocatului Poporului a organizat dezbaterea “Despre Avocatul Poporului și atribuțiile sale”, joi, 10 septembrie 2015, cu începere de la orele 11.00 la sediul Camerei de Comerț și Industrie Argeș din Bdul Republicii nr. 63, etaj I, Sala de Conferințe ”Argeș”. La prezidiul întâlnirii, alături de domnul George Caval, Preşedintele CCI Argeş, din partea instituţiei Avocatului Poporului au luat loc doamna Mihaela Stănciulescu (expert coordonator Biroul Teritorial Piteşti – Instituţia Avocatul Poporului), domnul Remus Gherghina (expert BTP – Avocatul Poporului). Subiectul a fost considerat unul de interes, mai ales în rândul persoanelor care încă nu cunosc rolul Avocatului Poporului în medierea şi rezolvarea litigiilor sociale şi administrative.

Domnul George Caval, Preşedintele CCI Argeş, a spus:

„Este prima dezbatere cu caracter tehnic pe care Camera de Comerţ şi Industrie Argeş a iniţiat-o. A fost făcută pentru a prezenta membrilor CCI şi celorlalţi oameni de afaceri din Argeş instituţia Avocatul Poporului, pentru a fi mai informaţi, iar CCI Argeş mai aproape de oameni. Mulţumesc instituţiei Avocatul Poporului pentru că a acceptat să facem această dezbatere împreună!“.

Domnul Președinte a asigurat asistența că astfel de întâlniri şi dezbateri vor mai avea loc la sediul Camerei.

Doamna Dr. Mihaela Stănciulescu, expert coordonator Biroul Teritorial Piteşti:

„Instituţia Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile cu autorităţile publice. În Piteşti avem sediul de nouă ani şi deservim zonele Argeş şi Vâlcea. Din păcate, foarte puţine au fost cererile în care entităţi juridice au semnalat problemele pe care le au cu instituţiile publice.
La Avocatul Poporului se pot semnala aspecte ce ţin de mediul de afaceri şi care pot fi supuse unui examen de constituţionalitate. Noi avem dreptul să facem propriile noastre anchete. Un exemplu în care ne-am implicat este incendiul de la Câmpulung, care a făcut obiectul unei anchete. Evenimentul a avut loc acum doi ani, în spatele fostei uzine ARO, un incendiu care ar fi putut avea consecinţe foarte grave, posibil asupra oamenilor din zonă, deoarece s-a produs în preajma unor deşeurile toxice depozitate în zona respectivă, iar noi ne-am sesizat din oficiu. Asta, după ce 200 de oameni sesizaseră înainte autorităţile din zonă despre mirosuri, gustul apei etc., dar nu s-a făcut nimic, nu s-a luat nici o măsură concretă, iar oamenii nu au primit nici un răspuns la sesizările făcute de ei. Am strâns documente şi a reieşit că societatea funcţiona acolo fără respectarea prevederilor legale. Rezultatul la care a ajuns Avocatul Poporului a fost confirmat şi de instanţa de judecată.
Oamenii trebuie să ştie că petiţiile adresate instituţiei Avocatul Poporului trebuie făcute în scris. Petiţionarul trebuie să dovedească întârzierea sau refuzul administraţiei publice de a soluţiona legal petiţia. Nu sunt luate în considerare petiţiile anonime şi nu trebuie depuse mai târziu de un an de la data la care aceste încălcări s-au produs, ori de la data la care persoana în cauză a luat cunoştinţă de ele. Mai trebuie să se ştie că aceste petiţii sunt scutite de taxa de timbru. La noi, vin aproximativ 180 – 200 de oameni pe lună în audienţă. În cei nouă ani de existenţă, 70 – 80% dintre cauze au fost soluţionate favorabil celui care ne-a solicitat sprijinul. Sunt şi foarte multe cazuri de discriminare, în care este vorba, în principal, despre femei.
În altă ordine de idei, noi propunem ca, la şedinţa Consiliului Local şi la Consiliul Judeţean, să fie prezenţi şi reprezentanţi ai CCI Argeş, asociaţii sau ai firmelor cu contribuţii semnificative la bugetul local“.

Publică in rețele sociale