Curtea de Arbitraj de pe lângă C.C.I.A  Argeş

Arbitrajul comercial – instrument modern și util pentru soluționarea litigiilor comerciale

Inevitabil, în relaţiile comerciale desfăşurate între oamenii de afaceri, apar şi diferende. Acestea, dacă iau calea instanţelor judecătoreşti, presupun o pierdere de timp şi costuri destul de mari. Astfel, Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Argeş, ca instituţie de utilitate publică, în temeiul art. 5 din Decretul Lege nr. 139/1990, art. 353(1) din Codul de procedură civilă şi art.6 lit. j din propriul Statut, a organizat  Curtea de Arbitraj Comercial începând cu 1994.

Arbitrajul comercial este un instrument reglementat de legiuitor în favoarea agenţilor economici spre a le oferi alternativa de judecată specializată a litigiilor născute din acte şi fapte de comerţ.

Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă C.C.I.A. Argeş se compune din peste 40 arbitri, numiţi de Colegiul de Conducere al Curții de Arbitraj dintre persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Regulile de procedură arbitrală. Soluţionarea litigiilor aparţine exclusiv Tribunalului Arbitral, format din unul sau mai mulţi arbitri, învestiţi de părţi.  De regulă, nominalizarea arbitrilor se face de pe lista făcută publică la sediul Curţii de Arbitraj Comercial sau pusă la dispoziţia părţilor în acest sens.

  1. ALEXANDRU VALERIU OVIDIU – jurist
  2. AMBRUSTER IUDIT LIANA – magistrat pensionar
  3. BACIU NICOLAE - consilier juridic
  4. BĂNICĂ ADRIAN – consilier juridic
  5. BĂTRÂNU IOANA - magistrat pensionar, profesor universitar
  6. BRĂNESCU GRAŢIELA-NICOLETA – consilier juridic
  7. BUCUR CĂTĂLIN-IONUȚ – avocat Baroul Argeș
  8. BURU ELENA-DANIELA – consilier juridic
  9. CĂTĂNICIU RADU-FLORIN – avocat Baroul Argeş
  10. CIORĂSCU FLORINIȚA- magistrat pensionar
  11. COMAN ANCA-MIHAELA – avocat Baroul Argeş
  12. COPAE GIORGICA VALERIU - magistrat pensionar
  13. DANCIU AURELIA- magistrat pensionar - membru Colegiul de Conducere al Curtii
  14. DUMBRAVĂ DINU-FLORIN – magistrat pensionar
  15. DUMITRACHE-BABALÂC MARIANA-MIRELA – magistrat pensionar
  16. DUMITRESCU CORNELIA - magistrat pensionar
  17. ENE IOAN-ADI - avocat Baroul Argeş
  18. GEORGESCU ION – notar Public Piteşti
  19. GEORGESCU ADRIAN – avocat Baroul Argeş
  20. GHINESCU FLORENTINA-MONICA – avocat Baroul Argeş
  21. IOANA CRISTIAN – executor judecătoresc
  22. IOANA LUMINIŢA - avocat Baroul Argeş –Președintele Curții de Arbitraj
  23. IUNKER CORINA – avocat Baroul Argeş
  24. LEŢU MARIA-CRISTINA – avocat Baroul Argeş - membru Colegiul de Conducere al Curtii
  25. MIHĂILEANU MARTA-STELA-LIANA – consilier juridic- membru Colegiul de Conducere al Curtii
  26. MIHĂILESCU ADRIANA – avocat Baroul Argeş
  27. MOICEANU ANCA - avocat Baroul Argeş
  28. NENU CARMEN – avocat, Profesor universitar, Doctor in
  29. NICOLESCU DRAGOS ANDREI , avocat Baroul Argeş
  30. OLĂRESCU MARIUS - consilier juridic
  31. PANĂ RAMONA-ELENA- avocat Baroul Argeş
  32. PANŢOIU DAN-MIHAI – avocat Baroul Argeş
  33. PAPAIANOPOL MAGDALENA-VIORICA – magistrat pensionar
  34. POPESCU IRINEL-LIA – magistrat pensionar
  35. POPAIACU MIHAELA – magistrat pensionar
  36. POPESCU MIHAELA-CĂTĂLINA - avocat Baroul Argeş
  37. POSTELNICESCU ALIN-GABRIEL – avocat în cadrul Baroului Argeş
  38. RADU ALEXANDRU – avocat Baroul Argeş
  39. SANDU NICHITA – consilier juridic - vicepresedinte Colegiul de Conducere al Curtii
  40. SOARE ANDREI – avocat - membru Colegiul de Conducere al Curtii
  41. ŞERBAN-BARBU MARIA-ALINA – consilier-juridic
  42. TRĂILĂ ANA-MARIA – magistrat pensionar
  43. ȚURCAȘ DANIELA-MIHAELA – magistrat pensionar
  44. URSU SANDA - magistrat pensionar, profesor universitar
  45. VIŞINESCU-ARDEI SORIN-VASILE – avocat Baroul Argeş
  46. VÂLCU ELISE NICOLETA – avocat, profesor universitar

 

Litigiile sunt încredinţate spre soluţionare, potrivit convenţiei părţilor, unor arbitri aleşi sau desemnaţi, persoane cărora le revine sarcina de a judeca litigiul şi de a pronunţa o hotărâre pe care părţile se obligă să o execute.

Sesizarea valabilă a Curţii de Arbitraj este condiţionată fie de acordul scris al părţilor sub forma clauzei compromisorii, fie sub forma unei înţelegeri de sine stătătoare, numită compromis.  Astfel, agenţii economici ar trebui să aibă inserată în contract clauza compromisorie (ex. Art…. Orice litigiu decurgand din sau în legatură cu acest contract, inclusiv referitor la încheierea, executarea ori desființarea lui, se va soluționa prin arbitrajul Curții de Arbitraj de pe lângă CAMERA DE COMERŢ, INDUSTRIE ŞI AGRICULTURĂ ARGEŞ, în conformitate cu Regulile de procedură ale acestei Curți).

Argumente pentru a opta pentru această alternativă de judecată

  1. părțile au posibilitatea de a-și desemna ele însele arbitrii ce vor soluționa litigiul, raportându-se la profesionalismul, probitatea morală, specializarea acestora; arbitrii desemnaţi sunt independenți şi imparțiali în îndeplinirea atribuțiilor şi nu au calitatea de reprezentanți ai pârților în litigiu;
  2. posibilitatea soluţionării rapide a cauzelor, hotărârea arbitrală pronunţându-se într-un interval de cel mult 5 luni (pentru litigiile internaţionale 9 luni)  de la constituirea tribunalului arbitral, dacă părţile nu au convenit altfel. Comparat cu termenele de soluționare practicate de instanțele judecătorești aspectul devine semnificativ dacă se are în vedere, în plus, natura patrimonială a litigiilor supuse judecății;
  3. cheltuielile arbitrale sunt regresive şi mult mai reduse decât taxele de timbru percepute în cazul unui proces judiciar; ele se achită o singură dată, pe când derularea litigiului în faţa instanţelor judecătoreşti presupune achitarea  de taxe la diferite grade de jurisdicție;
  4. soluționarea litigiului, dosarul, inclusiv hotărârea arbitrală sunt confidențiale, nici o persoană străină nu are acces la dosar fără acordul scris al părților. Lipsită de caracterul public al dezbaterilor conferă părților posibilitatea protejării onorabilității lor, esențială   într-un circuit economic concurențial;
  5. procedura arbitrală se finalizează, la fel ca la instanțele judecătorești, prin pronunțarea unei hotărâri care este definitivă și obligatorie pentru părți şi se bucură de aceeași putere ca o hotărâre judecătorească. Ea poate fi pusă în executare silită prin mijloacele stabilite de Codul de procedura civilă.
  6. hotărârea arbitrală poate fi reformată numai pe calea acțiunii în anulare, promovată în condițiile și pentru motivele expres si limitativ prevăzute de lege.
  7. arbitrajul pune la îndemâna părților și o procedură de conciliere, instrument prin care se pot armoniza interesele lor și evita litigiile comerciale cu toate inconvenientele pe care le acestea le presupun.

În concluzie, avem convingerea că argumentele de mai sus pledează convingător pentru a considera  arbitrajul o soluție modernă și eficientă, utilizată pe scară foarte largă în toată lumea. Și nu în ultimul rând, arbitrajul poate fi o soluție cu atât mai convenabilă în România, cu cât alternativa – instanțele judecătorești - înseamnă foarte mult timp scurs până la o soluționarea definitivă.

Vă invităm să aveți în vedere și această variantă de soluționare a litigiilor comerciale și să apelați cu toată încrederea la serviciile Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț. Industrie și Agricultură Argeș.  

Copyright © 1990 - 2025 - toate drepturile rezervate
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș (CCIA Argeș)
webdesign & hosting