Inevitabil, în relaţiile comerciale desfăşurate între oamenii de afaceri, apar şi diferende. Acestea, dacă iau calea instanţelor judecătoreşti, presupun o pierdere de timp şi costuri destul de mari. Astfel, Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Argeş, ca instituţie de utilitate publică, în temeiul art. 5 din Decretul Lege nr. 139/1990, art. 353(1) din Codul de procedură civilă şi art.6 lit. j din propriul Statut, a organizat Curtea de Arbitraj Comercial începând cu 1994.
Arbitrajul comercial este un instrument reglementat de legiuitor în favoarea agenţilor economici spre a le oferi alternativa de judecată specializată a litigiilor născute din acte şi fapte de comerţ.
Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă C.C.I.A. Argeş se compune din peste 50 arbitri, numiţi de Colegiul de Conducere al Curții de Arbitraj dintre persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Regulile de procedură arbitrală. Soluţionarea litigiilor aparţine exclusiv Tribunalului Arbitral, format din unul sau mai mulţi arbitri, învestiţi de părţi. De regulă, nominalizarea arbitrilor se face de pe lista făcută publică la sediul Curţii de Arbitraj Comercial sau pusă la dispoziţia părţilor în acest sens.
Litigiile sunt încredinţate spre soluţionare, potrivit convenţiei părţilor, unor arbitri aleşi sau desemnaţi, persoane cărora le revine sarcina de a judeca litigiul şi de a pronunţa o hotărâre pe care părţile se obligă să o execute.
Sesizarea valabilă a Curţii de Arbitraj este condiţionată fie de acordul scris al părţilor sub forma clauzei compromisorii, fie sub forma unei înţelegeri de sine stătătoare, numită compromis. Astfel, agenţii economici ar trebui să aibă inserată în contract clauza compromisorie (ex. Art…. Orice litigiu decurgand din sau în legatură cu acest contract, inclusiv referitor la încheierea, executarea ori desființarea lui, se va soluționa prin arbitrajul Curții de Arbitraj de pe lângă CAMERA DE COMERŢ, INDUSTRIE ŞI AGRICULTURĂ ARGEŞ, în conformitate cu Regulile de procedură ale acestei Curți).
În concluzie, avem convingerea că argumentele de mai sus pledează convingător pentru a considera arbitrajul o soluție modernă și eficientă, utilizată pe scară foarte largă în toată lumea. Și nu în ultimul rând, arbitrajul poate fi o soluție cu atât mai convenabilă în România, cu cât alternativa – instanțele judecătorești - înseamnă foarte mult timp scurs până la o soluționarea definitivă.
Vă invităm să aveți în vedere și această variantă de soluționare a litigiilor comerciale și să apelați cu toată încrederea la serviciile Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț. Industrie și Agricultură Argeș.